Výstup na hrebeň Malej Fatry

Ak ste sa tento rok rozhodli stráviť letnú dovolenku na Slovensku, máte veľa možností ako ju prežiť. Pokiaľ nie ste nadšencom leňošenia na slnku pri bazéne, ponúkame Vám možnosť pre aktívny oddych.
Naše krásne Slovensko ukrýva nekonečné množstvo nádherných turistických trás, náučných chodníkov a cyklistických trás. Je len na Vás ktorú možnosť si vyberiete.
V prípade ak na horách trávite čas len príležitostne náš tip bude pre Vás ako stvorený. Ide o nenáročnú turistiku po hrebeni Malej Fatry, ktorú zvládnu aj turisti začiatočníci.

malá fatra.jpg

Pohorie Malá Fatra predstavuje túru dlhú 17 kilometrov a prevýšenie 1300 metrov. Miest  na začiatok turistického výstupu  je viacero a záleží odkiaľ si vyberiete jej začiatok.
Naším odporúčaním je začiatok na ťažšej a strmšej trase zo Strečna, odkiaľ sa pokračuje cez Starohradskú dolinu. Tu sa nám naskytnú prvé zaslúžené výhľady na Domašínsky meander a okolitú prírodu. Ďalej pokračujeme cez les na Javorinu, kde tesne pre ňou prichádzame na  Chata pod Suchým (1075 m). Po krátkom oddychu, občerstvení a nabratí nových síl pokračujeme smerom na Suchý vrch. Následne nás čaká prechod hrebeňom cez Biele skaly, Stratenec, sedlo Priehyb až sa dostanete na Malý Kriváň. Z neho vedie chodník na Bublen cez Pekelník až na najvyšší vrch Malej Fatry – na Veľký Kriváň (1709 m).

borůvky.jpg

Z Veľkého Kriváňa máme pred sebou poslednú časť výstupu, tú ľahšiu. Postupne schádzame do Snilovského sedla. Po ceste nás príjemne osviežia čučoriedky, ktoré v tomto období hojne dozrievajú, ak nás nepredbehne ich ďalší obľúbenec – medveď hnedý. Zo Snilovského sedla schádzame do Vrátnej- kde máme dve možnosti, buď si posledné metre odšliapeme peši ako správni turisti, alebo sa necháme pohodlne zviesť kabínovou lanovkou do dediny. Tu náš turistický výstup končí.
 
Pokiaľ sa rozhodnete pre výstup na hrebeň Malej Fatry odporúčame si vopred naplánovať celú trasu a skontrolovať predpoveď počasia. V krásnom slnečnom počasí sa Vám ukážu najkrajšie výhľady na okolitý hrebeň a po jeho prekonaní Vás naplní pocit radosti, že ste urobili niečo užitočné aj pre svoje zdravie.