Etiketa a výživové hodnoty výrobku

Aj vás zaujíma ako sa čítajú etikety na výrobkoch a čo vlastne tie údaje znamenajú? Nie je to nič ťažké, len sa treba tomu trošku povenovať a nebude trvať dlho a hravo to zvládnete za niekoľko sekúnd. Všeobecná pravda, predovšetkým v zdravom stravovaní je taká, že najlepšie potraviny etiketu nemajú a vlastne ani obal. No ak daný výrobok etiketu má, mali by ste sa vo svojom záujme naučiť orientovať sa v etiketách a ich význame. Zo začiatku to môže byť trošku zdĺhavé, ale je dobré vedieť čo doma s rodinou papáte.

supermarket.jpg

Na etiketách by ste si mali v prvom rade všímať tieto údaje. Zloženie, krajinu pôvodu, kalorickú hodnotu výrobku. Dôležitý údaj je aj pomer bielkovín, tukov a sacharidov a rovnako aj množstvo vlákniny a soli v danom výrobku.
Zloženie. Jednotlivé zložky výrobku sú na etikete zoradené podľa použitého množstva a začínajú od tej, ktorú tovar obsahuje najviac. Preto ak je na prvých miestach spomenutý cukor a iné nezdravé prísady je lepšie takú potravinu ani nekupovať. Zdravá potravina je zložená z pár ingrediencií a nemala by byť urobená zo zmesi konzervantov, farbív a stabilizátorov – čiže „Ečok“.
Krajina pôvodu je svojím spôsobom tiež dôležitá, je dobré si vyberať lokálne potraviny, hlavne pri kupovaní masa, zeleniny a ovocia.

oddělení zeleniny.jpg

Kalorická hodnota sa podľa zákona na výrobku uvádza na 100 g/ml, preto pri počítaní kalórií si to treba rozpočítavať na porcie. Práve sladkosti predstavujú kalorické bomby a preto je dobré ich rozlišovať a tak si chrániť svoje zdravie a štíhlu líniu.
Pomer bielkovín, tukov a sacharidov nie je na škodu tiež sledovať, pretože tieto makro živiny plnia v našom tele nezastupiteľné funkcie. Snaž sa si vybrať potraviny s vyšším obsahom bielkovín, pretože práve tuky a sacharidy jeme najviac. Pri spomínaných sacharidoch si treba všímať údaj o cukre, ktorý by mal byť čo najnižší. Vlákniny by sme mali za deň skonzumovať okolo 30 g. Vláknina slúži ako filter pre naše črevá. Treba si dať pozor na potraviny s vysokým obsahom soli, ideálne je denne zjesť 2-4 g soli.